Mamoiada, vinařská obec v provincii Nuoro, ukryta v srdci Sardinie, v nadmořské výšce 650m n.m. Nachází se na Středo-východě ostrova, mezi pohořím Supramonte a Gennargentu, Je plná tradičních řemesel, kultury a přírodní symbiózy. Nacházejí se zde nejstarší vinice Sardinie.
Charakteristika vín, terrior z Mamoiada
300 ha vinic se rozléhá 750 až 1000 metů nad mořem! Specifické terrior s ideálními podmínky pro pěstování Cannoanu. Vládne zde jedinečné mikroklima, se skvělou ventilací vzduchu, velké teplotní rozdíly mezi dnem a nocí mají pozitivní vliv na zdraví, aromatický vývoj a barvu hroznů. Tato přírodní symbióza vytváří jedinečný ekosystém, kde není zapotřebí ve vinici používat jakékoliv chemické prostředky. a srážkovým stínem. Díky přirozené kultivaci hroznů ve vinici disponují vína plným extraktem, širokou škálou divokých bylin a svěží elegancí s dobrým předpokladem k archivaci. Půdy jsou zde hluboké, granitové, dobře drenážní. V okolí se vyskytuje spoustu vodních pramenů. Podloží ve vinici je písčito-granitického podloží s žuovými oblázky.
Mamoiada je bylinnou zahradou Sardinie. Vinice jsou často ohraničené ostnatými keři černého malinovníku, stromy olivovníků, korkovníků a různorodých bylin. Nesdílnou součástí zdejší flóry tvoří divoká levandule, růže, tymián, šalvěj, máta, šafrán a vzácný jalovec.
Tradiční práce na vinci a zpracování hroznů, začíná od přirozené orby párem volů, přes práci na vinci s přírodně udržitelném režimu, nízkou výtěžností na hektar, tradičním zpracování hroznů, spontánní fermentací na vlastních kvasinkách.
Vinice často orají tradičně párem volů (těžce dostupný, kopcovitý terén antických vinic s úzkými řádky, s nízkou výtěžností na hektar. Průměrné stáří vinic 60 let. Zdejší stoleté vinice se podobají bonsajím a stále produkují skvělá vína Cannonau Riserva 2016 VikeVike, Ballu Tundu Cantina Sedilesu :-)
Seznam ověřených vinařů, které stojí za to navštívit:
- Cantina Sedilesu zde doporučuji začít, ještě za střízliva. Dozvíte se zde spoustu technických informací. Malé vinařství 10 ha obhospodařuje rodina tří bratrů Sedilesu a jejich potomků. Vinařství je mezinárodně úspěšné, drží si však svou tradiční metodu zpracování hroznů, vše v šetrném BIO režimu. Vinařství je vybudováno v tradičním kamenném stylu s prvky dřeva a lehkým dotekem moderní architektury a stroji na šetrné zpracování vína ve sklepě. Převážně zde používají tradiční metodu spontánní fermentace na dřevě na vlastních kvasinkách. Zde můžete ochutnat různé variace rezerv ze starých i stoletých vinic.
Degustaci začínáme s famózní 1.Granazza na slupkách, pak přecházíme na červené gastro víno 2.Sartiu, přes vlajkovou loď plné 3.Mamuthone, a pak Riserva ze stoletých vinic,Ballu Tundu.
Degustace 4 vzorků s výkladem 25 až 30 €, záleží na počtu osob. Pro skupinku nad 4 osoby možnost prohlídky výroby 5 €. Jedninné vinařství, kde se domluvíte anglicky, německy, nebo italsky. V případě potřeby, osobní asistence, překlad do češtiny. Období jaro, podzim. Stačí napsat do kontaktního formuláře, nebo email info@vinozesardinie.cz
2. Cantina VikeVike založil mladý sympatický vnuk rodiny Sedilesu. Simone se rozhodl jít vlastní cestou s praxí posbíranou v zahraničí. Simone vesele obhospodařuje 3 ha v BIO produkci s nízkou výtěžností. Cannoanu spontánní fermentace na dřevě. Vína jsou svěží, harmonická a velmi dobře pitelná. Famózní je také sklípek se sušenými šunky nad hlavou.
-degustace 3 vzorky- 1x bílé víno, 1xCannoanu, 1x Cannonau riserva (100 leté vinice, zrálo 2 roky ve velkých dubových sudech) + malé občerstvení (domácí sýr, Pane Carasau). Simone a ostatní malý vinaři mluví pouze italsky. Stačí poslat objednávku do kontaktního formuláře.
-15€/osoba
3. Cantina Cadinu malé rodinné vinařství, sympatický Francesco se svou rodinou obhospodařují 8 ha vinic, z toho hrdě hýčká nejstarší vinici obce, 120ti leté bonzaje. Velmi nízká výtěžnost, avšak velmi dlouhá, šarmantní Riserva. Přijeďte do tradičního sklípku ochutnat.
- -degustace 1x bílé víno suché, 1x růžové víno polosuché, 1x Cannonau (40leté vinice), 1x Cannonau Riserva 120 letté vinice. + lehké občerstvení (Pane Carasau a Pecorino semi staggionato), 4 vzorky + lehké občerstvení, 15€/osoba
Kde se dobře najíst?
a) Milovníky gastronomie uspokojí všechny smyly Trattoria Su Tappiu v centru Mamoiada. Vaří z místních zdrojů 0km, sezónní pokrmy. Lze domluvit jednotné skupinové menu za výhodou cenu.
b)Pro milovníky zážitkové tradiční kuchyně, je k dispozici úžasný pastýř Antonio, upeče tradiční jehněčí, nebo selečí...
"Pranzo da pastore" Tradiční oběd na farmě u pastýře Antonello"
*nutná objednávka předem, osobní doprovod, překlad
Farma se nachází v malebné kopcovité krajině s úžasným výhledem do vinic, Mamoiady a pohoří Supramonte. Pastýř Antonello se zde stará o svá stáda ovcí a výrobu sýru pecorino. Bratr Sergio obhospodařuje vinice a velkou zahradu. Ze zdejších nám připraví tradiční oběd, který zahrnuje
1x antipasto, Pane Carasau, formaggio pecorino a proscuitto
1x carne alla braccia con patate alla Antonello Maso dlouze pečené na tradiční rožni (maso dle výběru, selátko, jehňátko, nebo ovčí, hovězí) s brambory alla Antonello (lépe připravené dílo jsem ještě nezažila. Opravdový zážitek!)
Insalata mista zeleninová variace dle sezóny (zeleniny a bylinek ze zahrádky)
Frutta dell orto ovoce ze zahrady
Domácí víno, grappa a káva neomezeně :-).
Cena 40 eur/osoba ( pro 4 a více osob)